Şef Savaş Ergen'den 5 Farklı Meze Tarifi

Şef Savaş Ergen

Lezzet.com.tr Yazarı savasergen@gmail.com
Balat Meze’nin Executive Chef’i Savaş Ergen ana yemeği unutturacak kadar lezzetli 5 meze tarifini sizler için paylaştı. İşte, Şef Savaş Ergen'den 5 nefis meze tarifi:

Tarihi Haliç manzarasıyla insanı ilk bakışta büyüleyen Balat Meze’nin Executive Chef’i Savaş Ergen, hazırladığı sıcak ve soğuk mezelerle ana yemeği unutturacak kadar lezzetli sofralar kuruyor. Şef Savaş Ergen tariflerini www.lezzet.com.tr için paylaştı. 


  1. Yanık Yoğurtlu Atom


Malzemeler;

  1. 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  2. 1 su bardağı yanık yoğurt
  3. 1 diş ezilmiş sarımsak
  4. 5 adet kurutulmuş Arnavut biberi
  5. 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. 1 çay kaşığı tuz 


Yapılışı: Bir kâsede ezilmiş sarımsak, yoğurt ve tuzu karıştırın. Kurutulmuş biberleri doğrayın ve bir tava içerisinde sıvı yağda hafif kavurun. Yoğurtlu karışımın içerisine kızdırdığınız biberlerin yarısını  dökün ve karıştırın. Kalan yağ ve biber karışımını servis tabağınıza aldığınınız mezenizin üzerine döküp servis edin. 


  1. Levrek Marine


Malzemeler;

  1. 2 adet levrek fileto (derisiz)
  2. 2 adet lime suyu (yoksa limon)
  3. 1 adet lime kabuğunun rendesi
  4. 1 yemek kaşığı hardal
  5. 1 çay kaşığı tane karabiber
  6. 1 çay kaşığı tuz
  7. 1 tatlı kaşığı şeker
  8. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  9. 1 adet defne yaprağı
  10. Servis için;
  11. Frenk soğanı , Kapari 


Yapılışı: Levrekleri uzun ince şeritler halinde doğrayın. Sos için lime kabuğu ve suyunu, hardal, zeytinyağı, tuz ve şekeri karıştırın. Levreklere sosu dökün. Tane karabiber ve defne yaprağı da ilave edip 1 gece buzdolabında kapağı kapalı kapta marine edin. Frenk soğanı ve kapari ile servis edin. 


  1. Humus


Malzemeler;

  1. 1,5 su bardağı Nohut
  2. 1 çay kaşığı Kimyon
  3. 2  çay kaşığı Tuz
  4. 1 su bardağı Tahin
  5. 2 diş Sarımsak
  6. 4 yemek kaşığı Zeytinyağı
  7. 1 adet Limon suyu
  8. 5 parça Buz
  9. Servis için;
  10. 4-5 dilim Baget ekmeği 


Yapılışı: Nohutları bir gün önceden ılık ve tuzlu suya ıslatın. Ertesi gün nohutları yıkayıp bol suda haşlayın. Pişen nohutları süzün ve buz ve zeytinyağı hariç tüm malzemeyi bir blender yardımı ile çekin. En son buzu ilave ederek tekrar blender pürüzsüz olana kadar çekin. Kızarttığınız baget ekmekleri zeytinyağı ile servis edin.


  1. Vişneli Yaprak Sarma


Malzemeler;

  1. 400 - 500 gram asma yaprağı 
  2. 2 su bardağı pirinç
  3. 2 çay bardağı zeytinyağı
  4. 4 adet büyük boy kuru soğan (yemeklik küp şeklinde doğranmış)
  5. 1,5 tatlı kaşığı tuz
  6. 2 yemek kaşığı toz şeker
  7. 1 tatlı kaşığı yenibahar
  8. 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. 1 su bardağı kaynar su
  11. 1 çay bardağı vişne suyu
  12. 1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)
  13. 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  14. 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)
  15. 250 gram vişne (çekirdekleri çıkartılmış) 


Yapılışı: Pirinçleri yıkayıp tuzlu sıcak suda 20 dakika bekletin ve iyice yıkandıktan sonra süzün. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Pirinçleri ekleyip, 5 dakika soğanla birlikte kavrulur. Baharatları, tuz ve şekeri ilave ederek, 1 su bardağı kaynar su ve vişne suyunu ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. İç harcınızı ateşten alarak ince kıyılmış nane, maydanoz, dereotu ve vişneleri ilave edin. Bir tencerenin kullanılmayan birkaç yaprak yerleştirin. Soğuyan iç malzeme ile yaprakları sararak düzgünce tencere yerleştirin. Yaprakların pişerken dağılmaması için üzerine porselen tabak kapatarak, kaynar olacak şekilde 1 bardak su ilave edin. Pirinçler iyice yumuşayana suyunu kontrol ederek yaklaşık 30-40 dakika daha pişirin. Tencere tamamen soğuduktan sonra bir gece buzdolabında dinlendirerek servis edin. 


  1. Öcce


Malzemeler;

  1. 1 demet maydanoz
  2. ½  demet yeşil soğan
  3. ½  demet yeşil sarımsak
  4. 2 adet yumurta
  5. 3 yemek kaşığı un
  6. 1 çay kaşığı pul biber
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 1/3  çay kaşığı karabiber
  9. Kızartmak için 1,5 çay bardağı sıvı yağ 

Yapılışı: Maydanoz, yeşil soğan ve yeşil sarımsağı ince ince doğrayıp geniş bir kaba alın. Yumurtaları içine kırıp, baharatları, tuz ve unu da ekleyip iyice karıştırın. Bir tavaya sıvı yağı ısıtın. Karışımdan birer kaşık alıp şekil vererek yağda kızartın. Tercihe göre süzme yoğurt ile servis edebilirsiniz. 


Yazar:

Şef Savaş Ergen

instagram.com/savasergen


Şunlara da göz atın;

  1. Kolay meze tarifleri
  2. Domatesli meze tarifleri
  3. Değişik salata tarifleri
  4. Kolay salata sosları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri